Otterbäckens isbana-då skrevs idrottshistoria

Lördagen den 2 dec 1989 Invigning av Otterbäckens konstfrysta bandybana. Stig Amberg, Peter Eriksson,Ove Lindh, Hans-Göran Larsson, Bo Zackrisson, Ulf Gröndahl

 

 På hösten 1988 valdes jag till kommunalråd i Gullspångs kommun efter nio år som v.ordf. i kommunstyrelsen och jag tillträdde tjänsten den 2 jan 1988.

Jag hade hela tiden som v.ordf. I kommunstyrelsen haft min tjänst som studierektor på Gullstensskolans högstadium med undervisningsskyldighet.Jag var under läsåret 1988/89 klassföreståndare i en av avgångsklasserna och behöll fyra lektioner i so-ämnen i 9a under vårterminen.

 

Under en av de första dagarna i jan , när jag undervisade på skolan kom Ove Lindh och satte sig bredvid mig på lärarrummet. Ove undervisade i idrott på Gullstensskolan och var också ordförande i Otterbäckens Bandyklubb. På Gullstensskolan fanns också Stig Amberg, yrkesvalslärare men också sekreterare i bandyklubben.Allså två tunga namn i Otterbäckens Bandyklubb.

Ove Lindh sade: ”Det går inte att bedriva bandy längre på det här viset i Otterbäcken.Bandyn dör om ingenting händer. Sådana här vintrar klarar vi inte mer. Vi behöver en konstfrusen bana i Otterbäcken, men jag vet att det är en omöjlighet i Gullspångs kommun.” Han fortsatte: ”Vi har varit nere i Åby-Tjureda utanför Växjö för att se hur de burit sig åt för att bygga en konstfrusen bana där”, och berättade att de då fick kontakt med isbanekonsulten Bengt Eggemar – sedan många år specialist på området.

 

Jag sade till Ove, att jag trodde det var möjligt att bygga något liknande i Otterbäcken i ett samarbete mellan Gullspångs kommun och Otterbäckens bandyklubb och jag föreslog, att föreningen skulle skicka en skrivelse till kommunen och att jag skulle ta upp frågan på nästa möte med kommunstyrelsens arbetsutskott i januari.

 

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslöt att tillsätta en arbetsgrupp med representanter från Gullspångs kommun och Otterbäckens Bandyklubb.Gruppen bestod av Ulf Gröndahl, Peter Eriksson och Bo Zackrisson från Gullspångs kommun och Stig Amberg och Ove Lindh från OBK. De skulle arbeta omgående och intensivt med frågan och lägga fram en kostnadskalkyl och en finansieringsplan till kommunstyrelsen så snabbt som möjligt.

 

Den 14 februari beslöt en enig kommunstyrelse att föreslå kommunfullmäktige säga ja till en konstfrusen bana i Otterbäcken. Den konstfrysta banan skulle stå klar på Otterstrand hösten 1989.

Gullspångs kommun skulle bidra med 2 milj.kr för själva investeringen och borga för ett lån på 1,5 milj.kr till Otterbäckens Bandyklubb.

 

Mariestadstidningen skrev: Isbanebomben, som OBK knappt vågar tro på än

Ove Lindh sade: ”Jag kan inte fatta det. Det tar nog flera dagar att hämta sig.”

Ove Lindh och Stig Amberg representerade OBK på mötet med kommunstyrelsen.

När vi kom ut därifrån tittade vi bara p åvarandra. Jag tror inte riktigt vi förstod vad som hade hänt”, sade Ove Lindh.

Arbetet med bandybanan hade skett i det tysta. Naturligtvis hade det diskuterats mycket kring en konstfrusen bana, med det var först i januari det togs initiativ.

Efter en kontakt med Hans-Göran Larsson (s) skickade OBK en skrivelse till kommunen.

Han i det närmaste uppmuntrade oss att skicka in skrivelsen och bara ett par dagar senare ville de träffa oss”, berättar Ove Lindh, som nästan blir svettig, när han tänker på hur fort det här har gått.

Tisdagen den 14 feb kommer att vara inskrivet i Skaraborgs idrottshistoria, skrev Mariestadstidningen.

 

 

 

 

 

Isbanebomben gav ett eko över hela Sverige.

Curt Einarsson, förbundskapten för det svenska landslaget i bandy sade: ”Skickar mina varmaste gratulationer och en stor eloge till de handlingskraftiga och framsynta politikerna i Gullspångs kommun. Det här betyder räddningen för bandyn i en mycket viktig del av bandy-Sverige och kommer att ge kommunen ett mycket gott renommé

Curt Liedberg, ordf. i Svenska Bandyförbundets domarkommitté sade: ”Det är otroligt. Helt suveränt och alla jag pratat med runt hela bandy-Sverige säger detsamma. Det här är fantastiskt gjort. Man ser vad det gör om man tar tag i saker på rätt sätt. Det manar verkligen till eftertanke.

Men vad säger man i Mariestad….?”

 

Ja, vad sade man i Mariestad? Man var helt överraskad och kunde inte förstå hur Gullspångs kommun bara efter två månaders handläggning kunde lösa frågan om en konstfrusen bana. En fråga som Mariestads kommun diskuterat i 17 år utan att ha kommit fram till något beslut.

 

Den 9 maj beslutade kommunfullmäktige i Otterbäckens Folkets Hus att enhälligt säga ja till en konstfrusen bandybana på Otterstrand i Otterbäcken. Ett hundratal Otterbäckensbor fyllde Folkets hus och fullmäktiges beslut följdes av stående ovationer.

1989 tisdagen den 9 maj kl. 20.06. Ett årtal,ett datum och ett klockslag som alltid är inskrivet i Gullspångs kommuns historia, skrev Mariestadstidningen

Beslutet innebar, att Sveriges 43:e konstfrysta bana placerades i Otterbäcken.

 

OBK ansökte under sommaren om en landskamp i bandy i samband med invigningen av Otterbäckens konstfrysta bana lördagen den 2 dec.1989.

Bandyförbundet beslöt att lägga landskampen mellan Sverige och Norge till Otterbäcken och arbetet med banan gick under hösten för högtryck.

I oktober ringde representanter för världens bästa bandylag Jenisey till Ove Lindh och ville spela en bandymatch på Otterstrand den 2 nov, om den konstfrusna banan skulle vara färdig.

Banan blev färdig och OBK mötte Jenisey på Otterstrand den 2 nov. och förlorade med 15-2. Jerry Johansson reducerade Jeniseys ledning på en hörna och blev den förste hemmaspelare, som gjorde mål på den nya banan.

 

Lördagen den 2 dec. spelade Sverige och Norge en landskamp på Otterstrand och den konstfrysta banan invigdes officiellt av kommunalrådet. Det blev nytt publikrekord på Otterstrand, när Sverige spelade mot Norge på lördagseftermiddagen. Dryga tusentalet åskådare (702 betalande) såg Sverige vinna med 4-0.

 

I samband med invigningen fick Gullspångs kommunledning beröm av Svenska Bandyförbundets ordförande Staffan Söderholm för den extremt korta tid bandybanan tillkommit på.

Det måste vara svenskt rekord, när bandybanan står spelklar i november då de första kontakterna togs i januari samma år”, konstaterade bandyordföranden.

 

Drygt sju år senare i feb. 1997 fick Otterbäckens Bandyklubb möjligheten att arrangera del av Bandy- VM på Otterstrand.

Jag gjorde 1995-98 min andra period som kommunalråd, och det var en upplevelse att få vara med om ett Bandy-VM i Otterbäcken, då jag även varit kommunalråd 1989, när den konstfrysta bandybanan byggdes och invigdes i Otterbäcken.

 

Bandy-VM 97 spelades inledningsvis på flera olika platser och OBK stod som arrangör och värd för

fyra matcher 1-4 februari 1997.

VM-spelet inleddes den 1 februari med en match mellan Ryssland och Kazachstan. Ryssland vann

med 13-6 och sågs av 1300 personer.

VM har börjat. På lördagen invigdes Bandy-VM i Otterbäcken av landshövding Birger Bäckström.

Landshövdingen berättade bland annat att han själv spelat en hel del bandy i sin ungdom uppe i Luleå.

 

Kommunalrådet Hans-Göran Larsson var den andra invigningstalaren.

Han konstaterade att Gullspångs kommun nu en gång för alla genom Bandy-VM placerats på idrottens världskarta.

Invigningen avslutas med ett gigantiskt och färgsprakande fyrverkeri.

 

Mariestadstidningen skrev också: Kommunen och OBK fick bandyberöm.

Otterbäckens Bandyklubbs ordförande Ove Lindh och Gullspångs kommuns kommunalråd

Hans-Göran Larsson uppvaktades på tisdagen före matchen Canada-Ungern på Otterstrand av representanter för den centrala organisationskommittén och Internationella Bandyförbundet för sitt stora engagemang inför och under Bandy-VM.

För uppvaktningen stod ”VM-generalen” Björn Swartswe och IBF-representanten Morris Glimchen från Canada.

 

Hans-Göran Larsson

 

 

 

 

 

 

Senaste kommentarer