Kommunalt energibolag

Kommunalt energibolag i Gullspång

 

Gullspång har sedan början av 1900-talet varit en av Västsveriges energikommuner. Vatten-

kraften i Gullspångsälven har i över 100 år gett ren och förnyelsebar energi.

I början av 1990-talet startade kommunen arbetet med en vindkraftplan för att utreda lämpliga platser för vindkraftverk. Vi var tidigt ute och såg de framtida möjligheterna.

Rätt Väg har lagt flera motioner om förnyelsebar energi, bl.a. om energikombinat i Otterbäcken med inriktning på skogsråvara och biogas.

Vi har också lagt en motion om ett kommunalt energibolag för att i egen regi bygga ut vindkraften på lämpliga platser anpassad till natur och kultur.

Olika vindkraftsbolag från hela Sverige vill etablera sig i Gullspångs kommun. Det är förståeligt. Vindkraft är idag en lönande verksamhet för investerare och markägare. Staten satsar ca 1 miljard kr per år i skattepengar på vindkraften.

Det är inte orealistiskt att räkna med en vinst på 1 miljon kr per år för ett vindkraftverk på

2-3 MW. Avkastningen beräknas på ca 10 % på insatt kapital med en livslängd på 20 år.

Gullspångs kommun med ett eget energibolag kunde bygga ett 20-tal vindkraftverk

på lämplig kommunal mark. Otterbäckens industriområde är ett sådant. Den sammanlagda effekten skulle ligga på 40 MW. Lika mycket som vattenkraftverket i Gullspångsälven

genererar. Kommunen finge in 20 miljoner kr varje år i intäkter.

Invånarna i Gullspångs kommun har idag en av Sveriges högsta nätavgifter för elkraften. Det är en paradox med tanke på den närhet invånarna har till vattenkraftverket.

Ett kommunalt energibolag, eventuellt i samarbete med Vattenfall, skulle ge kommun stora intäkter, och placera kommunen i ett helt annat förhandlingsläge vad gäller dyra nätavgifter.

 

 

Hans-Göran Larsson

 

 

 

Senaste kommentarer